DOLAR 32,5674 0.07%
EURO 35,0297 0.43%
STERLIN 40,8093 0.44%
ALTIN 2.426,490,15
BIST %
BITCOIN 2090496-3,95%
Nevşehir
23°

PARÇALI BULUTLU

13 07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kapadokya çileği ekonomiye 700 bin dolar katkı sağlıyor
  • n50haber
  • Ekonomi
  • Kapadokya çileği ekonomiye 700 bin dolar katkı sağlıyor

Kapadokya çileği ekonomiye 700 bin dolar katkı sağlıyor

ABONE OL
15 Nisan 2023 15:00
Kapadokya çileği ekonomiye 700 bin dolar katkı sağlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
öne çıkan görsel altı reklam alanı
satır solu reklam alanı 300x250
mobil reklam alanı

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde üretimi yapılan Kapadokya çileği fideleri, dünyanın dört bir yanına gönderilmeye başlandı.

paragraf sonrası reklam alanı

Sonbahar mevsiminde toplanarak soğuk hava depolarında bekletilen çilek fideleri, Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Çilek fidesi üreticisi Musa Bülbül, Derinkuyu bölgesinin coğrafi yapısı nedeniyle çilek ve çilek fidesi üretimine en uygun bölgelerin başında geldiğini söyledi. 2016 yılında çilek fidesi üretimine başladıklarını söyleyen Bülbül, “Çilek fidelerimiz anaç olarak yurt dışından ithal edilmekte. Derinkuyu bölgesinde ekimi yapılarak fide çoğaltması yapıyoruz. Derinkuyu’nun iklim şartları, rakımı fide üretimine çok uygun bir bölge” dedi.

Kapadokya bölgesinde lisanslı ve sertifikalı çilek fidesi üretimi yaptıklarını söyleyen Bülbül, “Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Azerbaycan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri’nde Nevşehir Kapadokya bölgesinde yetiştirilen çilek fideleri yoğun talep görmektedir. Hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaktayız. 2023 üretimi için de nisan ayında üretimlerimiz başlayacak. Yurt dışından elit kalitede getirdiğimiz anaç fidelerimiz çoğaltılarak sertifikalı ve lisanslı olarak üretim yapmaktayız” şeklinde konuştu.

İşletmeci Yaşar Can Dursun da, “Kapadokya bölgesinin iklim yapısı ve coğrafi konumu ile bu bölgede yetiştirilen fideler yurt dışında daha çok rağbet görmektedir. Yurt içinde bütün illerde fidelerimiz mevcuttur. Yurt dışına da yüksek miktarlarda ihracatımız var. Ülke ekonomisine yıllık 500 bin dolar ile 700 bin dolar arasında bir katkı sağlıyoruz. Yılda ortalama 10 milyon kök çilek fidesi üretimimiz bulunuyor” dedi.

3. paragraf sonrası reklam alanı

Nisan ayında toprakla buluşan fideler çoğaltılarak, kasım, aralık aylarında toplanıyor. Toplanan fideler temizlendikten ve boylama işlemi yapıldıktan sonra yaklaşık 4 ay soğuk hava depolarında bekletiliyor. Mart ve nisan aylarında soğuk hava depolarından çıkan fideler dikileceği bölgeye gönderiliyor. Fidelerin tanesi 11 cent’ten (yaklaşık 2 TL) satılıyor.

paragraf sonrası reklam alanı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Kaynak: İhlas Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

reklam alanı13
reklam alanı 14

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

n50 İhbar Hattı